Тиквен пай
| On мар.20,2022
🥧 Тиквен пай с маслено ронливо тесто
Продукти за тестото:
- 200г брашно
- 1/2 ч.л сол
- 120г студено Гхий
- 2-3 с.л студена вода
Продукти за плънката:
- 4бр. яйца
- 100г Еритритол (добавете повече ако искате да е по-сладко) или друг подсладител
- 550-600г пюре от тиква (може и печена)
- 100мл Кокосова сметана
- 100мл Кокосово мляко
- 1/2 ч.л Канела
- щипка джинджифил (може и настърган пресен)
- няколко капки ванилова есенция
👩🍳 Начин на приготвяне:
Смесете брашното и солта. Изсипете Гхий-то при тях и втрийте с вилица, докато сместа стане “на трохи”. Ползвайте вилица, а не пръсти, за да не омекне маслото. Започнете малко по малко да добавяте водата и съберете тестото на топка. Без да го месите, го завийте в стреч фолио и го приберете в хладилника за 1-2 часа.
Докато изчаквате тестото да се охлади може да приготвите плънката. Разбийте яйцата и подсладителя. Добавете пюрето от тиква, кокосовото мляко, кокосовата сметана, канелата и ванилията. Може да разбиете с пасатор, за да получите абсолютно гладка смес.
След като извадите тестото от хладилника, разточете го върху набрашнена хартия за печене. С помощта на хартията го поставете във форма за пай или подходящ съд за печене. Покрийте както дъното, така и стените на съда. Ако има в излишък- изрежете го и го запазете за декорация. Изсипете готовата плънка върху тестото и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45-50 минути. Ако е останало от тестото и искате да декорирате повърхността на пая може да го направите 15 минути преди да се е изпекъл напълно. Когато паят е готов, извадете го от фурната и го оставете да се охлади. 🥧
Може да сервирате с топка сладолед или сметана! 😍