Кекс с тиква
| On мар.20,2022
На вид добре познатият кекс.. но на вкус е събрал всички аромати на есента- тиква, джинджифил, ванилия иии още нещо… 🍂
Нужни продукти:
- 1 ч.ч настъргана тиква
- 1 ч.ч разтопено кокосово масло
- 1 ч.ч растително мляко
- 2 1/2 ч.ч брашно
- 1 ч.ч кафява захар
- 1 ч.ч захар демерара
- 1/2 ч.ч фино смлени лешници
- 3 яйца
- 1 пакетче бакпулвер
- 1/2 ч.л сода бикарбонат
- 1 ч.л канела
- 1/2 ч.л джинджифил на прах
- 1/2 ч.л индийско орехче
- 2 ванилии
- щипка сол
👩🍳 Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и набухвателите, подправките и солта. В друг съд смесете захарта и кокосовото масло и разбийте с миксер. Добавете яйцата към захарната смес и разбъркайте добре. Започнете да прибавяте брашното към мократа смес. Прибавяйте го на части докато се поеме изцяло. Разбъркайте добре до хомогенност. Добавете тиквата и лешниците и разбъркайте. Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, на вентилатор или горен и долен реотан. Нужни са около 50-60 минути, за да се изпече. Периодично проверявайте с клечка за зъби. Когато е готов, извадете кекса и го оставете за 10-15 минути докато изстине. Пожелание може да го залеете с глазура- смес от пудра захар и вода или просто да поръсите с пудра захар.
Bon appétit!