Домашно Веган Тирамису
| On мар.20,2022
За да си приготвите Домашно Веган Тирамису ще са ви нужни следните продукти:
За блатовете:
- 225г Овесено брашно (аз ползвах овесени ядки, които смлях с мелачка)
- 90г захар Демерара
- 60г Еритритол
- 120г Оризово брашно
- 2 ч.л Бакпулвер
- 3/4 ч.л Сода бикарбонат
- 1/2 ч.л сол
- 240мл Кокосово мляко
- 120г ябълка
- 60г олио или кокосово масло
- 1 с.л оцет
- 2 ч.л ванилов екстракт
За Веган маскарпоне:
- 270мл Кокосова сметана
- 3 с.л Пудра захар или Еритритол на прах
- 225г сурово кашу, което предварително трябва да накиснете за 3 часа в студена вода или за 20-30 минути във вряла вода. Ние избрахме втория метод.
- 120мл Кокосово мляко
- 80г Кленов сироп или течен подсладител по твой избор
- 1 1/2 ч.л Ванилов екстракт
- Щипка сол
Допълнителни съставки:
- 300мл кафе/безкофеиново кафе на стайна температура
- 2 с.л Кафеен ликьор или Ром (използвахме Ром)
- Какао на прах за поръсване
👩🍳 Начин на приготвяне на Домашно Веган Тирамису:
Първо приготвяме блатовете. Изсипете всички сухи съставки в дълбок съд и ги разбъркайте. В блендер поставете всички мокри съставки и блендирай. Смесете мокрите със сухите съставки и разбъркайте добре. Оставете сместа за 5 минути. ⏱
Разпределете сместа така че да получите два блата с размер около 20см. Изсипете първата част от сместа в квадратна тавичка за печене. Печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса. Периодично проверявайте с клечка за зъби. Блатът може да е ронлив, но в никакъв случай мокър. Когато ги извадите от печката, ги оставете да изстинат напълно. Ако за Тирамисуто ще използвате същия съд, в който печете, може да оставите блатовете цели. Ако искате да използвате друг с различна големина или форма, ги разрежете посредата. Всяка половинка разрежете на 8-9 лентички.
Докато блатовете изстиват, пригответе веган маскарпоне. Изсипете кокосовата сметана в голяма купа и към нея прибавете пудрата захар/ Еритритола. С миксер бъркайте сместа, докато не стане пухкава. Приберете я в хладилника, за да може кокосовата сметана да се сгъсти.
В блендер изсипете кашуто, Кокосовото мляко, кленовия сироп, ваниловия екстракт и солта. Блендирайте до получаване на абсолютно гладка смес. Внимателно
я прибавете към сместа с Кокосова сметана и върнете обратно в хладилника.
След като сте приготвили всичко, е време да сглобите Веган тирамисуто. Комбинирайте кафето с Ром. Ако ползвате същия съд, сложете първия благ и с четка или лъжица го намажете с кафе. Ако използвате друга форма- вземете една лента от блата и потопете само едната ѝ страна в кафето. Поставете я в квадратна тавичка. Направете същото и с останалите докато не покриете съда. Отгоре изсипете половината маскарпоне и разнесете равномерно. Направете същото и с втория блат. Завийте с фолио и оставете в хладилника за поне 3 часа или за през нощта. Когато се охлади го поръсете с Какао.
На пръв поглед рецептата изглежда трудна, а процесът на приготвяне- дълъг. Но когато започнете да я приготвяте, ще видите, че не е така. А и крайният резултат си струва! 🤤